Du er her:   Hjem > Råderet

Råderet

 

 

Boligindretning optager mange beboere og i 2005 fik lejere i almene boliger ret til at udføre alle former for forbedringer inde i boligen og desuden få Økonomisk godtgørelse ved fraflytning. Hensigten med loven er at give almene beboere mulighed for at indrette deres bolig efter egne ønsker og behov.

  Forbedringer inde i boligen gælder f.eks. indretninger af køkken, bad, entré og værelser. Men lejerne kan også beslutte, at der skal gennemføres forbedrings- og forandringsarbejder uden for selve boligen. Råderetten er derfor et vigtigt værktøj, der giver den enkelte lejer mulighed for at ændre på sin bolig. Om det er små justeringer eller store ændringer der skal til for at gøre boligen ideel for beboeren, er op til den enkelte.

Princippet i råderetten er, at den enkelte beboer selv bestemmer, hvad der skal ændres, og selv sørger for at arbejdet bliver udført og finansieret.

Se detaljer i "Råderetsfolderen" på downloadsiden

Lov om leje giver lejere mulighed for at foretage hvad der kaldes, "sædvanlige installationer i det lejede" - medmindre boligorganisationen kan godtgøre, at ejendommens el- og afløbskapacitet ikke er tilstrækkelig til installationen. Det betyder i praksis, at du har ret til at installere vaskemaskine, opvaskemaskine, tørretumbler o.l. Der er naturligvis visse begrænsninger, afhængig af hvilken bolig du har. Det er ikke muligt at montere tørretumbler med aftræk ret mange steder, og det kan være svært at få installeret vaskemaskine, med tilhørende vandtilslutning og afløb - hvis badeværelset er meget lille. Du skal ansøge ALBOA om tilladelse, inden du foretager installationen - brug ansøgningsskemaet (menuen til højre) - så får du inden 14 dage et svar med betingelserne.

Installationen skal udføres af en autoriseret VVS og el-installatør og du skal selv afholde samtlige udgifter til maskinen og installationen. Det er din maskine, så du skal selv vedligeholde den og installationen. Du skal være opmærksom på, at hvis der ikke er gulvafløb i det rum hvor du installerer vaskemaskine/opvaskemaskine, skal maskinen placeres på en vandtæt bakke så du kan observere evt. utætheder. Boligforeningens forsikring dækker ikke siveskader og hvis der konstateres skader på bygningen, f.eks. i forbindelse med fraflytning, vil det betragtes som mislighold - og du skal betale for udbedringen.

Lås mere om installationsretten i "Råderetsfolderen" på downloadsiden 

 

I flere af ALBOA´s afdelinger er der mulighed for individuelle moderniseringer/forbedringsarbejder i bo tiden. Hvilke arbejder man kan lave, er besluttet på et afdelingsmøde.

Principielt er der 3 muligheder:

  1. Modernisering af køkken.
  2. Modernisering af badeværelse.
  3. Andre f.eks.:  - Fliser i badeværelse. - Klinkegulv i stedet for parket.

Moderniseringsarbejderne finansieres med eksterne lån, hvor alene de berørte beboere betaler ydelserne og låneomkostningerne. Lånet er bundet til den enkelte bolig. Ved fraflytning overtaget den nye lejer låneydelserne.

Hver afdeling har et loft over det beløb der kan lånes, beløbet pristalsreguleres en gang om Året. I menuen til højre kan du se en liste over muligheder og hvilken beløb du kan disponere over. Hvis prisen for moderniseringen overstiger det max tilladte beløb, skal lejer betale merprisen kontant.

Afdelingerne yder tilskud til nogle af moderniseringsarbejderne. Hvad der gives tilskud til og størrelsen af tilskud varierer fra afdeling til afdeling.

Hvis du vil gøre brug af denne mulighed skal du kontakte ALBOAs driftsafdeling. Her skaffer man dig kontakt til et køkkenfirma - som også sørger for alle tillægsarbejderne som murer, elektriker, vvs m.v. Sammen med dig laver firmaet et indretningsforslag - og prissætter projektet. Når ALBOA har prisen beregner vi din huslejeforhøjelse og sender en "kontrakt" til dig som du kan gennemgå og underskrive. Når disse ting er på¥ plads sender driftsafdelingen en rekvisition til køkkenfirmaet og du laver selv en aftale med dem om, hvornår køkkenet/badeværelset skal laves.

Læs mere om den "individuelle råderet" i "Råderetsfolderen" på downloadsiden

 

 

 

 

 

Kvik kalenderen.

Sommer grillfest d. 16. august. Se mere her.

Afdelingsmøde d. 11. september 2024 kl. 17:00


Førstehjælp og brug af hjertestarter Se film her.
Sidste nyt.
27. juni 2024.
Forundersøgelse for lokalplan X242, Bjørnholms Allé, se mere her.
28. marts 2023.
Sidste nyt om den tidligere lokalplan 1070 SE HER:
27. januar 2023.
Nu ser det ud til at der sker noget på Bjørnholms Allé
25. januar 2023.
P. forbudet på Bjørnholms Allé 1 - 13: Se mere her

 
13. januar 2023.
Opvaskemaskinen i fælleshuset: Se mere her

13. december 2022.
Ny aftale om haveaffalds containere 2023.

2. september 2022.
Afgørelse i kalge over lokalplan 1070:

12. august 2022.
Nu kommer der snart Aura fibernet i afdelingen. SE MERE HER.

19. juni 2022
Vandalernes paradis: Hærværk og knuste ruder præger tomme erhvervsbygninger. Se mere her:

10. juni 2022.
Nu er håndværkerne gået i gang med at afrense taget på Fælleshuset. SE HER.

31. maj 2022.
Jani og jeg deltog i Alboa's repræsentantskabsmøde på Scandic i Østergade her i aften.
Alboa's formand gennem de sidste 6 år Michael Korsholm havde valgt at trække sig af personlige årsager (Han er flyttet til Thisted).
Bestyrelsen havde indstillet bestyrelsesmedlem Carsten Bach Mikkelsen til ny formand, da der ikke var modkandidater blev Carsten valgt. SE MERE HER

30. marts 2022.
Vi fik denne takke skrivelse fra Bodils børn:
Kære ALBOA's afdeling 10.
Vi, Ulla, Christian og Anne Catherine, vil gerne takke for opmærksomheden til vores Mors bisættelse. Som sagt, er det i vores Mors ånd at der i stedet for blomster blev doneret penge til Shantel og Hope i Kenya, og vi kan med glæde fortælle at der blev doneret til 13 måneders skolegang, for begge børn. Vores Mor, hvor end hun nu er, er helt sikkert meget glad og taknemmelig for det! Tusind tak!

23. februar 2022.
Så er der lavet aftale om rep. af tag og op pudsning af udermur på fælleshuset.

21. februat 2022.
Tømningstider af haveaffaldsbeholdere i 2022,

15. februar 2022.
Der kommer nye vasketider pr. 1. marts 2022, undlad venligst at booke tider i marts måned indtil tiderne er ændret, det sker d. 1. marts om morgenen når Nortec personalet møder ind. Se her:
Nyt fra YouSee
 Se her.
 
16. oktober 2021.
1. oktober 2021.
1. oktober 2020.
Nye priser og kanalombytning 1. januar 2021. Se mere på Nyt fra YouSee
 
 

  • Sitemap
  • Sidst opdate: July 19, 2024, 16:12