Du er her:   Hjem > Råderet

Råderet

 

 

Boligindretning optager mange beboere og i 2005 fik lejere i almene boliger ret til at udføre alle former for forbedringer inde i boligen og desuden få Økonomisk godtgørelse ved fraflytning. Hensigten med loven er at give almene beboere mulighed for at indrette deres bolig efter egne ønsker og behov.

  Forbedringer inde i boligen gælder f.eks. indretninger af køkken, bad, entré og værelser. Men lejerne kan også beslutte, at der skal gennemføres forbedrings- og forandringsarbejder uden for selve boligen. Råderetten er derfor et vigtigt værktøj, der giver den enkelte lejer mulighed for at ændre på sin bolig. Om det er små justeringer eller store ændringer der skal til for at gøre boligen ideel for beboeren, er op til den enkelte.

Princippet i råderetten er, at den enkelte beboer selv bestemmer, hvad der skal ændres, og selv sørger for at arbejdet bliver udført og finansieret.

Se detaljer i "Råderetsfolderen" på downloadsiden

Lov om leje giver lejere mulighed for at foretage hvad der kaldes, "sædvanlige installationer i det lejede" - medmindre boligorganisationen kan godtgøre, at ejendommens el- og afløbskapacitet ikke er tilstrækkelig til installationen. Det betyder i praksis, at du har ret til at installere vaskemaskine, opvaskemaskine, tørretumbler o.l. Der er naturligvis visse begrænsninger, afhængig af hvilken bolig du har. Det er ikke muligt at montere tørretumbler med aftræk ret mange steder, og det kan være svært at få installeret vaskemaskine, med tilhørende vandtilslutning og afløb - hvis badeværelset er meget lille. Du skal ansøge ALBOA om tilladelse, inden du foretager installationen - brug ansøgningsskemaet (menuen til højre) - så får du inden 14 dage et svar med betingelserne.

Installationen skal udføres af en autoriseret VVS og el-installatør og du skal selv afholde samtlige udgifter til maskinen og installationen. Det er din maskine, så du skal selv vedligeholde den og installationen. Du skal være opmærksom på, at hvis der ikke er gulvafløb i det rum hvor du installerer vaskemaskine/opvaskemaskine, skal maskinen placeres på en vandtæt bakke så du kan observere evt. utætheder. Boligforeningens forsikring dækker ikke siveskader og hvis der konstateres skader på bygningen, f.eks. i forbindelse med fraflytning, vil det betragtes som mislighold - og du skal betale for udbedringen.

Lås mere om installationsretten i "Råderetsfolderen" på downloadsiden 

 

I flere af ALBOA´s afdelinger er der mulighed for individuelle moderniseringer/forbedringsarbejder i bo tiden. Hvilke arbejder man kan lave, er besluttet på et afdelingsmøde.

Principielt er der 3 muligheder:

  1. Modernisering af køkken.
  2. Modernisering af badeværelse.
  3. Andre f.eks.:  - Fliser i badeværelse. - Klinkegulv i stedet for parket.

Moderniseringsarbejderne finansieres med eksterne lån, hvor alene de berørte beboere betaler ydelserne og låneomkostningerne. Lånet er bundet til den enkelte bolig. Ved fraflytning overtaget den nye lejer låneydelserne.

Hver afdeling har et loft over det beløb der kan lånes, beløbet pristalsreguleres en gang om Året. I menuen til højre kan du se en liste over muligheder og hvilken beløb du kan disponere over. Hvis prisen for moderniseringen overstiger det max tilladte beløb, skal lejer betale merprisen kontant.

Afdelingerne yder tilskud til nogle af moderniseringsarbejderne. Hvad der gives tilskud til og størrelsen af tilskud varierer fra afdeling til afdeling.

Hvis du vil gøre brug af denne mulighed skal du kontakte ALBOAs driftsafdeling. Her skaffer man dig kontakt til et køkkenfirma - som også sørger for alle tillægsarbejderne som murer, elektriker, vvs m.v. Sammen med dig laver firmaet et indretningsforslag - og prissætter projektet. Når ALBOA har prisen beregner vi din huslejeforhøjelse og sender en "kontrakt" til dig som du kan gennemgå og underskrive. Når disse ting er på¥ plads sender driftsafdelingen en rekvisition til køkkenfirmaet og du laver selv en aftale med dem om, hvornår køkkenet/badeværelset skal laves.

Læs mere om den "individuelle råderet" i "Råderetsfolderen" på downloadsiden

 

 

 

 

 

Kvik kalenderen.

Mød din nabo, kaffe mm. i fælleshuset d. 27/5-21 kl. 15:00

Førstehjælp og brug af hjertestarter Se film her.
Sidste nyt.
 
Vi har fået ny inspektør i delingen, velkommen til Michael Vibe. Se her.
 
Lokalplan 1070. Dagsorden til Magistratens møde den 19. april 2021.
 
 17. juni 2020.
Tidsplan for adskildelse af regnvand og kloak.
10. juni 2020.
Resultat af urafstemningen om separering af regnvand og kloak.
Der indkom 16 kuverter af 25 omdelte, der var 3 kuverter med kun 1 stemmeseddel i hver.
Resultat: Ja - 24, Nej - 4, så forslaget er vedtaget.

13. maj 2020.
Plan over kloakseparering og renovering. SE UNDER BYGGESAGER.

25. februar 2020.
I følge formanden for Viby fællesråd kommer lokalplan 1070 ikke i Byrådet på denne side af sommerferien.

17. november 2019.
Byggeri i Aarhus Syd: Planer om højt hus ved Viby Torv og boliger i del af erhvervsområde. Se lokalplaner.

Ny park med eventplads ved Eskelund & Debatoplæg - Helhedsplan for Skanderborgvej | Høringsportalen - Aarhus kommune. Se mere under Lokalplaner.

Ny tidslinie for lokalplan 1070. Se her.

Afgørelse i forureningssagen på Bjørnholms Allé.

Se høringssvar til lokalplan.

Lokalplan 1070, byggeriet førstegangs behandlet d. 23. maj 2018. Se under lokalplan.


Lokalplan 1070, Boligområde ved Bjørnholms Allé i Viby - Forslag.

 Se her.
 
1. oktober 2020.
Nye priser og kanalombytning 1. januar 2021. Se mere på Nyt fra YouSee
1. maj 2020.
Nu kan vi se film fra Nordiskfilm. SE MERE HER.
 31. marts 2020.
Alle tv-kunder får ekstra tv-kanaler i påsken. SE MERE HER.
13. marts 2020.
Danmark er i øjeblikket i en helt særlig situation. SE MERE HER.
10. januar 2020.
Vi beklager besværet med Bland Selv. SE MERE HER.
28. december 2019.
Nye TV kanaler i januar 2020. Se mere her.
20. november 2019.
 6. november 2019.
 27. september 2019.
17. september 2019.
 22. august 2019
3. juli 2019.
16. juni 2019.
 29. november 2018.
19. november 2018.
15. november 2018.

  • Sitemap
  • Sidst opdate: July 30, 2021, 11:40